Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Může být pekařina kreativní? Rozhodně, míní mistr pekař Václav Bozděch

Může být pekařina kreativní? Rozhodně, míní mistr pekař Václav Bozděch
Zdroj: Albert
Pekař roku

Mladí pekaři v posledním březnovém týdnu změřili síly v soutěži Pekař roku 2023 junior. Podpořit a motivovat ve studiu a práci je přišel i Václav Bozděch, mistr pekař z Alberta a Rytíř české chuti.   

V soutěži se proti sobě utkala desítka nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé republiky. Vítězkou se stala Adéla Šimková ze Střední školy Brno, Charbulova.

Soutěž se konala pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v České republice. Při té příležitosti jsme se Václava Bozděcha zeptali, jak to je s pekařským řemeslem.

Dá se během soutěže poznat, z koho bude dobrý pekař? 

Na úvod bych rád řekl, že mě těší vidět tak talentované účastníky a jsem rád, že události jako tato pekařské řemeslo popularizují. A teď k otázce, částečně lze poznat, zda zná účastník postup výroby a také zda má předpoklady, zájem a chuť se tomuto řemeslu věnovat a učit se. Teprve další praxe ale ukáže, jestli bude z učně dobrý pekař, neboť během učení ještě nemusí vše dokonale znát a zvládat. 

Může být pekařina kreativní? Rozhodně, míní mistr pekař Václav Bozděch


Je rozhodnutí těchto studentů stát se pekařem dobrou volbou?

Jde o krásnou, voňavou práci, která je kreativní, a navíc prospěšná pro stravování zákazníků na celém světě. Rozhodně nejde o stereotypní práci, mnozí by to možná neřekli, ale v pekařině je potřeba se celý život vzdělávat. Musíte se neustále seznamovat s novými technologickými postupy a strojní technikou, vyměňovat si s ostatními své zkušenosti a také rozvíjet svou kreativitu, abyste mohli přicházet se stále lepšími a novými produkty. 

Albert je generálním partnerem soutěže. Může obchodník pomoct s rozvojem pekařiny?

Určitě a velmi se o to snažíme. V rámci výuky i praxe dlouhodobě spolupracujeme s desítkami odborných škol. Poskytujeme příležitosti získat dovednosti spojené s tradiční výrobou čerstvého pečiva a podporujeme pekařské řemeslo. Ve velkých obchodech provozujeme pekárny s vlastní výrobou, a navíc odebíráme pečivo od desítek regionálních českých pekáren, na což jsme hrdí. V prodejnách máme kolem 1 000 žáků z různých oborů a podstatné zastoupení mají právě pekaři.

Může být pekařina kreativní? Rozhodně, míní mistr pekař Václav Bozděch


Jaké zkušenosti u vás studující pekaři získávají?

Snažíme se dbát na jejich profesní a odborný rozvoj, aby se učili pracovat v týmu a posouvali se dál. Důležité je také dávat zpětnou vazbu a být učňům příkladem. Chceme, aby pochopili, že vyučit se řemeslu dává pro budoucí život smysl a možnost dalšího vzdělávání v pekařském oboru. Díky praxi získávají morální a pracovní návyky, poznají, jak v reálu funguje chod pekárny od pečení sladkého po slané pečivo, několika druhů chlebů, včetně naší vlastní žitné Mlynářské řady.

Co byste studentům nebo zájemcům o studium vzkázal?

Rád bych aby řemeslo dělali s rozumem, srdcem a tahem na branku. Občas něco zkazí, nepodaří se to, ale to k tomu patří, prošli jsme si tím všichni. Vždy je potřeba mít pokoru, znalosti a vydržet. 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy