Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak na pampeliškový med: Vyrobte si doma zdravý poklad z louky či zahrady. Stačí květy, citron a cukr

+ Další 3 fotografie

Krásné žluté pampelišky začínají pomalu zdobit louky i zahrady a nabízí se tak otázka: co s nimi? Pampeliškový med! Jeho výroba je velmi snadná a můžete si tak lehce zařídit i dárky pro přátele na zbytek roku. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme pro vás připravili návod krok za krokem.

Jaro je tady a příroda se probouzí. Důkazem jsou žluté hlavičky pampelišek, které obsypávají naše zahrady, louky i travnaté plochy. Ale pozor, pampelišky nejsou pouze otravný plevel, jak je vnímají někteří zahrádkáři, když jim "lezou" na udržované květinové záhony nebo na pečlivě stříhané anglické trávníky. Ve skutečnosti se jedná o velmi užitečnou bylinu plnou vitamínů a minerálních látek.

Kdy vyrazit na pampelišky?

Pampelišky kvetou jen několik dní a rychle odkvétají. Nejlepší je na ně proto vyrazit s košíkem, hned jak nastane nějaký pěkný slunečný den, kdy budou krásně otevřené. Počasí se může pokazit a deštivé nebo zatažené dny pro sběr již nejsou vhodné, květy jsou při nich zavřené.

Co se týče místa, vybíráme vždy co nejčistší prostředí. Městské parky a místa na sídlištích u chodníků určitě vynechte.

Jak se vyrábí pampeliškový med?

Pampeliškový med vyrábíme pouze ze tří surovin – z hlaviček rostliny, citrónu a cukru. Květy pampelišek vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Na 400 květů potřebujeme 2 litry vody. Přidáme tři citrony, které rozkrájíme na kolečka. Pokud použijeme bio citrony, rozkrájíme je i se slupkou, ale nejprve je dobře omyjeme.

Směs společně vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin v chladnu. Poté obsah přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Přidáme 2 kg krystalového cukru a vše společně vaříme asi 1,5 hodiny.

Čím déle med vaříme, tím bude hustší a tmavší. Hned po uvaření med nalijeme do malých čistých skleniček se šroubovacími víčky a uzavřeme. Pro jistotu je můžeme ještě zavařit, není to však nutné.

Na co je pampeliškový med?

Pampeliškový med se stejně jako včelí med doporučuje při nemocech a nachlazení. Můžeme si jím osladit čaj a stejně tak sladké jídlo na talíři. Hodí se k ovocným knedlíkům i obilným kaším. Přidat se může do nákypu, žemlovky nebo třeba jogurtu.

Vlastnoručně připravený med můžete také darovat jako jedlý dárek, který při dnešních cenách medu určitě potěší.

Desatero tipů kolem pampeliškového medu najdete zde

Související články

Další články

Nejnovější kauzy