Tereza Brodská o zdravotním stavu své maminky Jany Brejchové mluví zcela výjimečně. Nyní se ale rozhodla vyvrátil nejrůznější zprávy, které se o ní v posledních letech šířily. V těch se totiž často uvádělo, že je Jana Brejchová takzvaný ležák, vůbec nevnímá své okolí a celé dny jen kouká do stropu. Tak to ale podle Terezy Brodské vůbec není.

Stále se zajímá o okolní svět

„Máma sice leží, ale pořád se zajímá o aktuální dětí. Ráda si čte, dívá se na televizi… Není dobře, když se dokola mluví o jejím špatném zdravotním stavu. Není to tak,” uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas Tereza Brodská a dodala, že je nesmírně ráda, že o své mamince vydala knihu s názvem Moje máma Jana Brejchová, díky které se začaly řešit i jiné věci než jen její zdravotní stav.

„Jsem ráda, že ta kniha vznikla. Že se nepíše jen o maminčině nemoci, ale o tom, co všechno udělala, co všechno dokázala. Jak bohatý osobní život měla,” vysvětlila herečka.

Zvrat přišel po smrti manžela

V léčebně dlouhodobě nemocných strávila Jana Brejchová už více jak 8 let. Její zdravotní stav se začal zhoršovat v roce 2007, když jí zemřel manžel Jiří Zahajský. Tehdy se podle webu iDNES herečka naprosto uzavřela před světem a odmítala opouštět svůj dům. V roce 2013 pak ve svém domě zkolabovala. Sanitku jí zavolala právě dcera. Lékaři tenkrát Janě Brejchové diagnostikovali vážný neurologický nález.

Později se ovšem nějaký čas její zdravotní stav zlepšoval. Bohužel to ale netrvalo dlouho. „Plánovali jsme její návrat domů, ale na Vánoce 2014 upadla v koupelně a přidala se zlomenina krčku. Podstoupila akutní operaci, bojovala se silným zánětem kolene a neurologický nález se dále zhoršoval. Chodit sama znovu nezačala. Od té doby její stav vyžaduje stálou péči lékařů,” svěřila se před lety Tereza Brodská.

Související články