Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Rohlíčky po vídeňsku, linecké i podvodnice: Takhle pečou slavné dámy!

/
  • Trojice slavných dam prozradila recepty na své nejoblíbenější vánoční cukroví.
    16. prosince 2021 ● 05:00

    Pečení cukroví jde do finále, pokud tedy letos přemýšlíte, který nový druh ještě vyzkoušet, inspirujte se nad recepty moderátorky Evy Perkausové, herečky Lucie Benešové či modelky Ornelly Koktové. 

  • 1.

    Podvodnice Evy Perkausové

    Suroviny:  200 g polohrubé mouky  150 g másla  20 g droždí  3 lžíce vlažného mléka

     

    Postup:  Všechny ingredience smícháme dohromady. Těsto vytvarujeme do velkého bochánku, vložíme jej do nádoby plné vody a necháme takto pod vodou 1 hodinu kynout.  Poté vyválíme plát silný 1 cm a můžeme začít vykrajovat. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, který vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dorůžova.  Ještě teplé cukroví obalíme v moučkovém cukru.

  • 2.

    Rohlíčky po vídeňsku Ornelly Koktové

    Suroviny:  150 g hladké mouky  50 g změklého másla  50 g vepřového sádla  50 g lískových nebo vlašských ořechů umletých najemno  30 g moučkového cukru  ½ lžičky prášku do pečiva.

     

    Jedná se o původní recept na rohlíčky, který pochází z Vídně. Podle pověsti se rohlíčky začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683.

    Postup:  Mouku, cukr a prášek do pečiva prosejeme do mísy, přidáme máslo, sádlo, ořechy a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v ledničce.  Vezmeme si do dlaně kousek těsta a vytvarujeme půlmesíček (jako kdybyste zaťali pěst) a na plechu pak můžeme doladit tvar. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem.

     

     Následně pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 155 °C. Ihned po vytažení ještě zatepla obalujeme ve vanilkovém cukru.

     

    Vyzkoušejte také vánoční sušenky neboli Crinkles

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční pečení: Popraskané sušenky neboli Crinkles Videohub

  • 3.

    Linecké kytičky Lucie Benešové

    Suroviny:  300 g hladké mouky  200 g másla  100 g moučkového cukru  2 žloutky  špetka soli

     

    Postup:  Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky, přimícháme mouku a zpracujeme v tužší těsto, které necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc.  Poté rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme kytičky. Do poloviny kytiček nezapomeneme vykrájet i střed.  Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 6 minut. Vychladlé kytičky slepujeme džemem.

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy