Rohlíčky po vídeňsku, linecké i podvodnice: Takhle pečou slavné dámy!
-
Pečení cukroví jde do finále, pokud tedy letos přemýšlíte, který nový druh ještě vyzkoušet, inspirujte se nad recepty moderátorky Evy Perkausové, herečky Lucie Benešové či modelky Ornelly Koktové.
- 1.
Podvodnice Evy Perkausové
Suroviny: 200 g polohrubé mouky 150 g másla 20 g droždí 3 lžíce vlažného mléka
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady. Těsto vytvarujeme do velkého bochánku, vložíme jej do nádoby plné vody a necháme takto pod vodou 1 hodinu kynout. Poté vyválíme plát silný 1 cm a můžeme začít vykrajovat. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, který vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dorůžova. Ještě teplé cukroví obalíme v moučkovém cukru.
- 2.
Rohlíčky po vídeňsku Ornelly Koktové
Suroviny: 150 g hladké mouky 50 g změklého másla 50 g vepřového sádla 50 g lískových nebo vlašských ořechů umletých najemno 30 g moučkového cukru ½ lžičky prášku do pečiva.
Jedná se o původní recept na rohlíčky, který pochází z Vídně. Podle pověsti se rohlíčky začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683.
Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva prosejeme do mísy, přidáme máslo, sádlo, ořechy a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v ledničce. Vezmeme si do dlaně kousek těsta a vytvarujeme půlmesíček (jako kdybyste zaťali pěst) a na plechu pak můžeme doladit tvar. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Následně pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 155 °C. Ihned po vytažení ještě zatepla obalujeme ve vanilkovém cukru.
Vyzkoušejte také vánoční sušenky neboli Crinkles
VideoVideo se připravuje ...Vánoční pečení: Popraskané sušenky neboli Crinkles Videohub
- 3.
Linecké kytičky Lucie Benešové
Suroviny: 300 g hladké mouky 200 g másla 100 g moučkového cukru 2 žloutky špetka soli
Postup: Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky, přimícháme mouku a zpracujeme v tužší těsto, které necháme v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Poté rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme kytičky. Do poloviny kytiček nezapomeneme vykrájet i střed. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 6 minut. Vychladlé kytičky slepujeme džemem.