Návrhy se předkládají s minimálně třídenním předstihem a názvy jednotlivých pokrmů se uvádí ve francouzštině. Královna pečlivě prochází možnosti a nevyhovující přeškrtne. Občas se stane, že zaškrtá všechny a na okraj listu pak napíše vlastní návrh.

Stejně zodpovědně jako pro sebe a své blízké vybírá panovnice také skladbu státních večeří a banketů, které pořádá na počest zahraničních hostů několikrát do roka. Příprava je svěřena dvěma desítkám kuchařů, kteří mají k dispozici moderně vybavené palácové kuchyně.

Panovnice, která brzy oslaví 70 let na trůně, je svým založením skromná a v jídle nenáročná. Vedle britské má ráda zejména francouzskou kuchyni. Preferuje spíše menší porce a vždy dbá na to, aby se při vaření užívaly zejména suroviny z královských statků a zvěřina z rodinných loveckých revírů. Na jídelníčku vidí ráda ryby a zeleninu, nevyhýbá se ale ani masu. Alkoholu příliš neholduje – až na oblíbený koktejl z dubonetu a ginu, který si dává jako aperitiv, a jednu skleničku spíše suchého vína k večeři. Je známo, že se královna těší dobrému zdraví a nedrží žádnou dietu. Britský tisk tak někdy spekuluje, co se skrývá za pověstnou vitalitou 95leté hlavy státu. Její stravovací návyky totiž mnohé spíše překvapí svou jednoduchostí.

Alžběta II. začíná den šálkem klasického anglického čaje (bez mléka a cukru). K němu přikusuje sušenky. Snídaňové menu pak většinou sestává z jogurtu, cereálií a toastů s marmeládou. Občas se podává také ryba (např. uzená treska). Z doby dospívání má královna v oblibě uzenáče, které tak lze najít v nabídce snídaně, svačiny i večeře. K obědu i večeři panovnice preferuje spíše jednoduché pokrmy. Obecně platí zásada vyvarovat se jídel s vysokým obsahem škrobu. Pokud obědvá sama, nikdy se nepodávají brambory ani pasta. Jako předkrm může být uzený losos nebo pstruh. Typickým hlavním chodem bývá platýs či halibut se špenátem, zvěřina a steak s houbami a omáčkou z whiskey. Na závěr oběda může dojít na jahody z Balmoralu nebo broskve z Windsoru. Tradičním rituálem zůstává pro Alžbětu II. čaj o páté, k němuž se podávají sladkosti a sendviče.

Mezi oblíbené dezerty patří čokoládový a zázvorový dort, ze sendvičů se trvalé královské přízni těší okurkové, vajíčkové nebo lososové. Jednu malou neřest královna přece jen má. Holduje čokoládě a čokoládovým zákuskům. Hlídá si však linii, a proto hřeší jen sporadicky.

Není známo, že by sama vařila. Kreativita v tomto ohledu ale nikdy nechyběla jejímu manželovi, princi Philipovi, vévodovi z Edinburghu (1921 – 2021). Vedle přípravy klasických domácích rychlovek se nikdy nebál v kuchyni experimentovat, často i s exotickým kořením. Pověstné pak byly zejména jeho kulinářské výkony při letním rodinném grilování ve Skotsku. Na sociálních sítích lze dnes nalézt hned několik receptů na oblíbené královské pokrmy. Zkusit je tak můžete i u sebe doma…

VIDEO: Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem

Video
Video se připravuje ...

Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem Reuters

Koktejl Jejího Veličenstva

➽ Ideální drink před obědem, večeří…

➽ Historie dubonnetu se píše od poloviny 19. století. Vyrábí se z vína, které se pěstuje zejména na jihofrancouzských vinicích bohatých na slunce. Přírodní charakter je zřejmě dán bylinkami a kořením. Má sladší, plnou, přirozenou kořeněnou chuť.

Suroviny

• 57 ml dubonnetu

• 28 ml ginu

• plátek citronu

• 2 větší kostky ledu

Postup

➽ 2 díly dubonnetu a 1 díl ginu smícháme v šejkru, pořádně promícháme lžičkou.

➽ Do nízké sklenice vložíme dvě kostky ledu a plátek citronu. Koktejl nalijeme do sklenice.

 

Královnina bábovka

➽ Tento oblíbený recept pochází zřejmě z doby jedné z posledních královských korunovací ve Velké Británii – tj. z r. 1953, kdy byla korunována Alžběta II., nebo z r. 1937, korunovace krále Jiřího VI. a královny Elizabeth.

Suroviny

• 70 g hladké mouky

• 15 g másla

• 80 g moučkového cukru

• 2 vejce

• 1 lžička prášku do pečiva

• kůra z 1 citronu

• ½ hrnku černého rybízu

• 2 polévkové lžíce mléka

Postup

➽ Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.

➽ V misce utřeme máslo s cukrem. Vešleháme postupně dvě vejce, přidáme citronovou kůru a vanilkový extrakt. Do vzniklé lehké a nadýchané směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a solí, dobře promícháme a na závěr přidáme černý rybíz.

➽ Pro zjemnění těsta lze přidat 2 až 3 lžíce mléka. Těsto nalijeme do pečící formy na muffiny vyložené košíčky.

➽ V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 15 až 20 minut. Podáváme po vychladnutí.

 

Čokoládový dort ke královskému čaji

Suroviny

Na dortový korpus:

• 220 g hořké čokolády

• 250 g čokoládových sušenek

• 110 g změklého másla

• 110 g krystalového cukru

• 1 vejce

• máslo na vymazání formy

Na polevu:

• 110 g hořké čokolády

• 30 g čokolády na dekoraci

Postup

➽ Ve větší míse zpracujeme máslo a cukr.

➽ Ve vodní lázni rozpustíme 110 g tmavé čokolády a za stálého míchání přidáme máslovou směs, zašleháme vejce.

➽ Všechny kousky nalámaných sušenek obalíme v čokoládovém krému, ten poté nalijeme do dortové formy 15 x 6 cm vymazané máslem. Dbejme při tom na to, aby na dně nezůstala nevyplněná místa.

➽ Dort dáme alespoň na 3 hodiny do chladničky, poté necháme chvíli odstát, aby získal pokojovou teplotu. Následně sejmeme z korpusu formu a překlopíme na pečicí papír.

➽ Ve vodní lázni rozpuštěnou tmavou čokoládou nalijeme opatrně na dort a nožem uhladíme na vrchu i po stranách.

➽ Zbývající čokoládu použijeme na nazdobení vršku dortu.

Houbový krém prince Philipa

Suroviny

• 500 g hub

• 1 střední cibule

• 80 g mrkve

• 100 g celeru

• 50 g hladké mouky

• 250 g másla

• 200 ml zeleninového vývaru

• 120 ml mléka

• smetana na vaření

• chlebové krutony

• sůl, pepř

• muškátový květ

Postup

➽ Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli, mrkev a celer, vše nakrájené na kostičky. Přidáme na kousky pokrájené houby a cca 5 minut restujeme.

➽ Zaprášíme moukou a necháme na ohni další dvě minuty, zalijeme vývarem a povaříme.

➽ Přidáme teplé mléko a důkladně promícháme.

➽ Směs rozmixujeme, vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu a dochutíme.

➽ Podáváme s krutony.

 

Oblíbený pokrm prince z Walesu: Zapečená vejce se sýrem

Suroviny

• 100 g listů suchého špenátu

• 3 ks cherry rajčata

• 35 g měkkého sýra/ zralejšího sýra (mozzarella, smetanový sýr, cottage, niva)

• 1 vejce

• 80 ml smetany na vaření

• 15 g nastrouhaného tvrdého sýra

• 200 g anglické slaniny

• bazalka, sůl, pepř

Postup

➽ Máslem vymazanou zapékací misku vyložíme listy špenátu, na ně položíme na čtvrtky pokrájená rajčátka.

➽ Po obvodu a mezi kousky rajčat vyskládáme plátky sýra. Přidáme bazalku, na sýr položíme anglickou slaninu. Osolíme a opepříme.

➽ Vejce rozklepneme tak, aby žloutek zůstal neporušený na listech špenátu uprostřed nádoby.

➽ Ingredience v pečicí nádobě zalijeme polotučnou smetanou, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. V troubě rozehřáté na 180 ˚C pečeme po dobu 8 až 10 minut.

➽ Před podáváním necháme mírně vychladnout.

Koláčky na garden párty

Suroviny

• 500 g hladké mouky

• 28 g prášku do pečiva

• 94 g másla

• 86 g cukru

• 2 vejce

• 40 ml podmáslí

• 100 g rozinek

Postup


➽ Rozinky namočíme na cca 30 minut do horké vody.

➽ V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, máslo a cukr, vytvoříme drobenku. Přidáme v oddělené misce vyšlehané vejce spojené s podmáslím. Přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto.

➽ Rozinky slijeme a zapracujeme do těsta tak, aby byly přibližně rovnoměrně rozloženy. Pak vyjmeme těsto z mísy, poprášíme lehce moukou a zakryté necháme cca 30 minut odležet.

➽ Těsto vyválíme na tloušťku cca 2,5 cm a pomocí nože vykrajujeme a tvarujeme jednotlivé koláčky.

➽ Koláčky naskládáme na plech, necháme 20 minut odležet a poté vršky zlehka potřeme rozšlehaným vajíčkem.

➽ V troubě předehřáté na 180 ˚C pečeme 10 až 12 minut, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu.

➽ Před podáváním potřeme koláčky džemem a ozdobíme šlehačkou.

Kuře podle vévodkyně ze Sussexu

Suroviny

• rostlinný olej

• 500 g kuřecích prsních řízků

• 1 velká cibule

• 2 stroužky česneku

• 80 ml bílého octa

• 160 ml sójové omáčky

• česnekový prášek

• černý pepř, bobkový list

• citron

Postup

➽ Ve velké pánvi rozpálíme olej, kousky kuřete opečeme dozlatova. Maso vyjmeme a do výpeku přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a utřený česnek. Krátce restujeme. Přidáme zbývající ingredience, na závěr opět kuře.

➽ Snížíme teplotu, pánev zakryjeme a necháme vařit cca 40 minut, dokud maso zcela nezměkne.

➽ Podávat lze s rýží.

VIDEO: Blesk Podcast: Meghan a Harry jsou pro královský byznys mrtví. Co je čeká, prozradil odborník

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Meghan a Harry jsou pro královský byznys mrtví. Co je čeká, prozradil odborník Blesk

Fotogalerie
44 fotografií