Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Cukroví slavných: Pečte jako Kloubková, Tomešová nebo Petra Svoboda

/
  • Tři slavné dámy se podělily o své recepty na vánoční cukroví.
    14. prosince 2021 ● 05:00

    I letos se s námi naše slavné osobnosti podělily o své sváteční recepty. Co pečou na Vánoce moderátorky Kristina Kloubková (44) a Petra Svoboda (38)? A na čem si ráda pochutnává rodina herečky Michaely Tomešové (30)?

  • 1.

    Bezlepková vosí hnízda Míši Tomešové

    Suroviny:  150 g bezlepkových piškotů  130 g moučkového cukru  90 g másla  3 lžíce rumu  2 lžíce kakaa  vaječný likér  bezlepkové piškoty na spodek

     

    Postup:  Piškoty rozmixujeme najemno, přidáme cukr, kakao, máslo a rum. Těsto důkladně prohněteme a hodinu ho necháme odpočinout v lednici.  Následně z těsta vytvoříme kuličky, formičku na hnízda vysypeme moučkovým cukrem a těsto do ní vtlačíme. Vařečkou uděláme důlek, do kterého nalijeme likér, a přiložíme piškot.  Nakonec vyklepneme a jíme, popřípadě uchováme v chladu do Vánoc.

  • 2.

    Vanilkové rohlíčky podle Petry Svobody 

    Suroviny:  300 g celozrnné špaldové mouky  100 g mletých vlašských ořechů  200 g másla pokojové teploty  1 vejce  1 žloutek  1 lžička vanilkového extraktu  60 ml javorového sirupu  20 g stévie na obalení

     

    Postup:  Připravíme si mouku s ořechy, máslo, sirup, vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Všechny suroviny smícháme do těsta, to poté zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice do druhého dne.  Druhý den těsto důkladně prohněteme a vytvarujeme z něj rohlíčky.

     

     Rohlíčky vyložíme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 180 °C, a to zhruba 15 minut.  Hotové rohlíčky obalujeme zatepla například ve stévii.

  • 3.

    Alkoholové vánoční koule Kristiny Kloubkové

    Suroviny: 2 vejce  200 g tuku  120 g másla  50 g cukru krupice  250 g hladké mouky

     

    DOKONČENÍ:  50 g čokolády na vaření  3 lžičky rumu  kokos a ořechy

     

    Postup:  Z mouky, tuku, cukru a vajec vypracujeme těsto. Rozdělíme je na menší kousky, do každého dílku zabalíme kousek ořechu (např. vlašského, lískového nebo mandle) a tvarujeme kuličky.

     

     Pečeme cca 15 minut, dokud nezrůžoví, při 200 °C. Po upečení necháme vychladnout.  Rozpustíme čokoládu v horké lázni, přidáme rum. Kuličky potřeme čokoládou a posypeme kokosem. Lepší je nechat nějakou dobu odležet.

     

    Zkuste také: Linecké cukroví

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční pečení: Linecké cukroví Videohub/recepty

    Fotogalerie
    9 fotografií

Dnešní horoskopy