Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velikonoční recepty farářky ze StarDance Kopecké: Zelená bábovka, mazanec i jidášky

/
  • Velikonoční recepty podle farářky Martiny Viktorie Kopecké.
    18. března 2024 ● 14:00

    Jaro je konečně tady a také Velikonoce už jsou za humny. Připravte si klasické dobroty podle receptů z novinkové knihy »Jarní Tradinář – od ledna do června« autorek Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové.

  • 1.

    Jidášky

    Potřebujete na těsto: ● 150 ml vlažného mléka ● 20 g čerstvého droždí ● 50 g cukru krupice ● 500 g hladké mouky ● 1 celé vejce a 1 žloutek ● 1 vanilkový cukr ● citronovou kůru ● 50 g rozpuštěného másla ● 100 g nahrubo nasekaných mandlí ● rozinky

     

    Na potření po upečení: ● 30 g rozpuštěného másla ● 1 velkou lžíci medu ● 30 ml rumu

     

    Na posypání: ● moučkový cukr

     

    Postup: Připravte si kvásek: do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Promíchejte a nechte na teplém místě 10 – 15 minut vyběhnout. Mouku prosejte do velké mísy, přidejte celé vejce, žloutek, krupicový a vanilkový cukr, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, mandle a kvásek a vše dobře propracujte.

     

    Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte ještě trochu vlažného mléka. Těsto propracujte dohladka a pod utěrkou nechte na teplém místě alespoň 45 minut vykynout, těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Těsto si rozdělte na bochánky a z nich vyválejte hady, ze kterých můžete vytvářet různé spirály, esíčka, uzlíky, motanice, houstičky nebo zvířátka. Dozdobte rozinkami a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 15 minut dokynout.

     

    Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pečte asi 10 – 15 minut dozlatova a ještě horké jidáše potřete rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem. Nechte zaschnout a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.

     

    Z těsta můžete také vytvarovat ptáčky: krátkého hada provlékněte do uzlíku, z kratšího konce vytvořte hlavičku a zobáček, delší konec rozkrojte na 3 dílky jako ocásek. Jako očka můžete dát rozinky.

  • 2.

    Kynutý mazanec

    Potřebujete na 2 mazance: ● hrst rozinek + rum ● 250 g másla ● 1 kg polohrubé mouky ● 450 ml mléka ● 200 g cukru krystal ● 1 vanilkový cukr ● 80 g čerstvého droždí ● 2 žloutky ● ½ lžičky sušené citronové kůry ● špetku muškátového oříšku ● hrst sekaných mandlí + na posypání ● špetku soli ● 1 vejce na potření

     

    Postup: Rozinky zalijte rumem a nechte nabobtnat. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Mouku prosejte do mísy, 4 lžíce odeberte stranou a do mouky v míse přidejte špetku soli. Mléko lehce zahřejte a přidejte 1 lžíci cukru. Zbylý cukr spolu s vanilkovým přidejte do mísy s moukou, promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, zalijte trochou mléka a zasypte 4 lžícemi mouky, které jste si dali stranou. Nechte vzejít kvásek přímo v míse. Zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, citronovou kůru, muškátový oříšek, mandle a rozinky namočené v rumu přidejte do kvásku vzešlého v míse a ručně vařečkou zadělejte hladké, nelepivé těsto, bude to trvat asi 20 minut.

     

    Z těsta utvořte 2 bochánky, položte na plech vyložený pečicím papírem a na teplém místě nechte pod utěrkou kynout hodinu. Nakynuté bochánky nařízněte na vršku do kříže, pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlemi. Troubu předehřejte na 250 °C a po 5 minutách stáhněte na 200 °C. Mazance vložte do trouby a pečte asi 60 minut. Pokud začnou rychle hnědnout, přikryjte vršek alobalem.

  • 3.

    Zelená bábovka

    Kromě slaných dobrot můžete sváteční stůl ozdobit i zelenou bábovkou. Do svého oblíbeného receptu na bábovku přidejte dvě hrsti špenátu nebo kopřivy, které předem rozmixujete s trochou vody nebo oleje. Kopřivu nejprve krátce spařte vařící vodou. Nálev si pak můžete vypít jako očistný čaj.

     

    Fotogalerie
    8 fotografií

    Video
    Video se připravuje ...

    Venkovní velikonoční dekorace Videoredakce ženských titulů

Dnešní horoskopy