Neskutečný úlovek čtenáře Jirky: 4 kila hub uprostřed zimy
Na výpravu do lesa i teď v lednu vyrazil zkušený houbař Jiří Dubec s kolegou Dominikem Maškem. A vyplatilo se! Během chvíle měli košík plný úlovků. Téměř čtyři kila zimních hub, které je možné v těchto dnech v lese najít, skončila na talíři.
Za houbami se vypravili do lokality kolem soutoku Sázavy a Želivky. A jak sami zhodnotili, na polovinu ledna to byla slušná úroda. „Sbírali jsme hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, boltcovitku bezovou, známou jako Jidášovo ucho. K tomu pár kousků ohnivce. Jsou to typicky zimní druhy, kterým se nyní díky počasí daří,“ řekl Aha! Jiří Dubec.
Těmhle mráz nevadí
Právě deštivé přeháňky bez mrazů jsou podle odborníků k růstu těchto hub ideální. „Zimním houbám teploty do minus deseti stupňů nevadí. Sice zmrznou, ale nedojde u nich k procesu rozkladu. Když se oteplí na nulu, houba se jakoby probudí a pokračuje v růstu,“ popsal Jiří Dubec, který sbírá houby od ledna do prosince. Ta pravá sezona ale pro něj začíná až v dubnu. „Teď je to o takovém zimním čtyřboji – hlívě, penízovce, boltcovce a pařezníku. Čekám na kačenky, tyto první jarní houby se objevují kolem Velikonoc,“ dodal Dubec.
Ohnivec nedoporučuje
V košíku Jiřího Dubce se objevil i zářivě červený ohnivec rakouský, který je ve většině atlasů veden jako nejedlý. V některých státech ho ale lidé dávají kvůli barvě do salátů. Zkušený houbař houbu vyzkoušel a její konzumaci nedoporučuje. „Je to tuhá dřevnatá houba, špatně se kouše. Nestojí za to. Lepší je ji ponechat na místě v přírodě, kde díky své barevnosti dělá parádu. Vzal jsem jen pár kousků, kvůli usušení mrazem na výstavu hub,“ vysvětlil.