„Otec je vlastně neměl rád. Příběhy pro 16 dílů vyráběl proto, aby zajistil rodinu. Radost mu ale přinášelo umění,“ prozradila Aha! o zajíci a vlkovi dcera autora Irina Rusakovová (64). Ta včera v Praze otevřela výstavu jeho děl, shodou okolností v roce, kdy slavní hrdinové slaví padesátiny.

„Návštěvníci mají možnost seznámit se nejen s hrdiny dětského seriálu v dosud nevystavovaných originálních předlohách, podívat se na některé díly, ale také vidět další tvorbu Rusakova, jeho kresby a malby,“ řekl Aha! Petr P. Šimáček, ředitel společnosti Gejzír, která výstavu připravila.

Vlk jako záporná hvězda
Jak už to bývá, divákům byl nakonec sympatičtější lotr vlk. „Otec potkal roku 1941 nějakého frajírka. Podle něj pak postavu vytvořil,“ uvedla Rusakovová. „Zajíc byl takový čestný pionýr, kterému jsem nikdy moc nefandil, asi jako většina diváků,“ přiznal před smrtí i Rusakov.

Vysílán ve 102 zemích světa

Zlotřilý popleta vlk a za všech okolností slušňácký zajíc těší statisíce malých i velkých diváků 50 let ve 20 epizodách (Rusakov pracoval na 16) vyrobených mezi lety 1969 až 2006. Většinu z nich režíroval Vjačeslav Kotěnočkin (†73). K vidění byl na obrazovkách ve 102 zemích světa.

Výstava Jen počkej, zajíci!

KDE: Galerie PRE, Na Hroudě 1492/4, Praha 10

KDY: do 22. února, od 12:00 do 18:00

ZA KOLIK: zdarma

VIDEO: »Jen počkej, zajíci!« vyhrožuje vlk už 50 let.

Video
Video se připravuje ...

»Jen počkej, zajíci!« vyhrožuje vlk už 50 let. • VIDEO Ivan D. Hladík


Fotogalerie
12 fotografií